Thursday, May 10, 2012

Blogger Copy Paste - susah sangat ke nak beri kredit?

Salam Blogger,

Dalam keghairahan blogger2 mencari bahan2 untuk menyerikan lagi blog2 mereka, teknik "copy-paste-comment" antara cara paling mudah di praktikan. Tidak kiralah gambar, penceritaan atau makluamat terkini (updates. Ada sebab kenapa perlu teknik ni di praktikkan. Antaranya:


a) Berita dari Media Massa - takkan kita pulak nak pergi berlari-lari anak ikot tv3 buat ulasan ye tak?

b) Cerita Pengalaman Peribadi - dari pengalaman orang, banyak sebenarnya kita boleh belajar.. ye tak?


So bagi BP, nak copy and paste tu tak salah, cuma KREDIT perlu lah di berikan kepada penulis asalnya. KENAPA?


a) Dah la kita dapat free story tu, ucap la TERIMA KASIH skit.

b) Cerita atau story yang kita copy mungkin menyentuh sensitiviti sesetengah pihak. Mungkin ulasan atau pandangan kita tidak mengambarkan cerita sebenar. Itu tidak termasuk pandangan rakan blog yang membaca blog kita. so dengan backlink kepada penulis asal, kita harap dia aware akan keadaan tersebut.


Ingatlah, bahawasanya dunia cyber ni kecil sahaja. Seperti nukilan saudara ZULkbo di nukilanya yang bertajuk Blogger Copy Paste : Bila Penulis Asal Datang Komen, penulis asal artikel telah 'melawat' semula tampalan saudara ZULkbo dan menyatakan komen dan pandangan beliau terhadap isu terbabit.

So akhir kata, copy-paste tu tak salah beb cuma "give credit when credit is due"!

Adios! :)

BP

Blogbuster Campaign - by Nuffnang